Het belang van gebruikerservaring
Het belang van gebruikerservaring
In de huidige industrie van snelgroeiende interfaces is UX-ontwerp steeds belangrijker geworden. Maar wat houdt het nu precies in?
Wat is gebruikerservaring?
UX houdt in hoe een persoon zich voelt wanneer hij met een systeem communiceert. Dit omvat een website, webapplicatie, desktopsoftware en eigenlijk elke vorm van interactie tussen mens en apparaat.
Waarom is UX zo belangrijk?
Simpel gezegd, UX is belangrijk omdat het probeert te voldoen aan de behoeften van de gebruiker. Het is bedoeld om positieve ervaringen te bieden die gebruikers loyaal houden aan het product of merk. Bovendien stelt een zinvolle gebruikerservaring je in staat om klantreizen op jouw website te definiëren die het meest bevorderlijk zijn voor zakelijk succes.
Wat maakt een geweldige gebruikerservaring?
Er is geen goed antwoord op die vraag. De waarheid is dat de gebruikerservaring voor iedereen anders is. Het belangrijkste dat je moet onthouden bij het ontwerpen van web- en gebruikersinterfaces, is dat je niet jouw gebruikers bent. Ga er niet vanuit dat je weet wat ze willen of nodig hebben.
Dus hoe definieer je een geweldige ervaring? Praat met je gebruikers, kijk hoe ze je product gebruiken, kruip in hun hoofd en stel jezelf vragen over hun beslissingen. Je gebruikers en klanten zullen het je leren, dus let op! Luister, observeer en stel vragen.
Methoden van het UX-proces
Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen bij het ontwikkelen van gebruikerservaring. Hier zijn 8 basisstappen om mee te beginnen:
1. Gebruikersprofielen en persona’s – Leer je gebruikers kennen.
2. Interface testen – Haal data binnen die voor je klanten belangrijk blijken te zijn.
3. Gebruikersonderzoeken – Interview nieuwe en bestaande klanten over hun ervaringen.
4. Stroomschema van de gebruiker – maak een flowchart om te kijken hoe jij wil dat je klanten zich navigeren door jouw website.
5. Sitemaps – maak een sitemap voor de pagina’s die jij graag wil hebben.
6. Wireframes en prototypes – investeer in visuele gidsen voor je framework.
7. Ontwerppatronen – zorg voor consistentie en effectiviteit.
8. Stijlgidsen – creëer een framework voor je schrijvers en designers.